החיסון נגד סרטן צוואר הרחם – עובדות לעומת מיתוסים

סרטן צוואר הרחם נגרם על ידי וירוס הפפילומה. החיסון נגד הווירוס נכלל בסל וניתן לבנים ובנות בכיתה ח'. כאן נביא את כל המיתוסים ונבדוק האם הם נכונים או מופרכים!

המחקרים הראשונים לגבי היעילות והבטיחות של החיסון נגד פפילומה פורסמו ב-2005 וב-2007. הם נמשכו במשך כ-3 שנים, ועקבו אחרי אלפי נשים. מאז פורסמו מחקרים רבים נוספים, כולל מעקבים שנערכו לאחר שיווק החיסון, כלומר שבדקו את יעילותו באוכלוסיה הכללית ולא רק באוכלוסיה שנבחרה בקפידה עבור מחקר.

למרות הידע שנצבר בעשור האחרון עדיין קיימות שמועות בלתי מבוססות הנוגעות ליעילות ולבטיחות החיסון. להלן מספר טענות נפוצות והידע המדעי שמפריך אותן:

הטענה: החיסון אינו בטוח. לאחר החיסון דווחו תופעות לוואי רבות וחמורות, עד כדי מוות.

העובדות: בטיחות החיסון נבדקה ומוסיפה להבדק כל הזמן. עד כה ניתנו בעולם 175 מיליון מנות של החיסון הזה, ללא עליה משמעותית בתחלואה כלשהי. מתנגדי החיסון מסתמכים על מערכת VAERS – מערכת הכוללת דיווחים שלא נבדקו, או אומתו מול הנתונים הרפואיים האמיתיים של החולה, במקום להסתמך על מחקרים מסודרים שיבחנו את התופעות המדווחות. (עוד על VARES ומדוע היא בעייתית). גם המחקרים שהתבססו על VAERS סיכמו שיש צורך במחקרים נוספים על מנת לוודא את הקשר שקיים כביכול במערכת.

בשנת 2013 התפרסם מאמר שסקר את כל אוכלוסיית הבנות בדנמרק. במחקר שמומן ע"י מוסדות רפואה ציבוריות וללא מימון של חברת תרופות כלשהי, נבדקו 300 אלף מחוסנות מול 600 אלף לא מחוסנות. לא נמצא כל קשר בין חיסונים נגד פפילומה לבין מחלות של מערכת החיסון, של מערכת העצבים המרכזית או של מערכת הקרישה.

הטענה: לא הוכח שהחיסון מונע את סרטן צוואר הרחם.

העובדות:סרטן צוואר הרחם מתפתח לאט במשך עשרות שנים עד שהוא פורץ. אכן, החיסון אינו קיים מספיק זמן בכדי שניתן יהיה להראות ירידה משמעותית בהיקף סרטן צוואר הרחם, כיוון שמקרים של סרטן צוואר הרחם המאובחנים היום, נובעים בדרך כלל מהדבקה שאירעה לפני החיסון.

עם זאת, במהלך השנים מופיעים נגעים מיקרוסקופיים שהן "טרום סרטניים", כלומר מקדימים את הסרטן עצמו ואותם ניתן לגלות בבדיקות ה-PAP (באפקטיביות נמוכה יחסית). במדינות בהן כבר חוסנו מיליוני נערות, כגון אוסטרליה, רואים כבר עתה ירידה משמעותית בנגעים הטרום סרטניים הללו. כלומר, החיסון עובד. מה שמפחית נגעים טרום סרטניים מפחית את הסרטן שבא בעקבותיו.

אחד מסוגי החיסונים נגד פפילומה מונע גם יבלות באיברי המין, בעיה שכיחה בהרבה הפוגעת בדימוי העצמי ובאיכות החיים של הסובלים מהן. במחקר אוסטרלי גדול הודגם כי החיסון אכן יעיל מונע התפתחות יבלות אלה. בנוסף הודגמה הגנת העדר (בצורה פחותה) גם בקרב מי שלא חוסן נגד פפילומה.

הטענה: החיסון ניתן רק עבור 2 זנים של וירוס הפפילומה ויש הרבה יותר.

העובדות: מתוך 200 זני פפילומה,  2 זנים  אחראים ליותר מ-80% ממקרי סרטן צוואר הרחם. מניעה של 80% ממקרי סרטן צוואר הרחם עדיפה על אי-מניעה בכלל. בנוסף, אחד מהחיסונים מכיל גם הגנה מפני יבלות באיברי המין, בעיה בריאותית שכיחה אשר משפיעה קשות על איכות החיים של החולים.

וירוס הפפילומה האנושי
וירוס הפפילומה האנושי

הטענה: הנוגדנים הנוצרים בעקבות החיסון פוחתים משמעותית אחרי 18 חודשים ונעלמים לגמרי אחרי 7 שנים.

העובדות: רמה גבוהה נשמרה בקרב אלפי נשים שנבדקו ברחבי העולם 8.4 שנים אחרי החיסון. על פי מודלים מתמטים ונסיון מחיסונים אחרים ניתן להניח כי החסינות תשמר לשארית חיי המחוסנים, אם כי כמובן שיהיה צורך במחקרי מעקב נוספים.

הטענה: החיסון מכיל פי 40,000 יותר אלומיניום מכפי שמאושר ע"י ה-FDA.

העובדות: החיסונים עומדים בסטנדרטים שקבע ה-FDA. כדי להגיע לכמות של פי 40,000 מרמת האלומיניום המותרת על ידי ה-FDA יש להזריק ברצף 751,111 מנות חיסון!
הטענה: החיסון מיותר! שכיחות סרטן צוואר הרחם בישראל היא נמוכה ממילא.

העובדות: יש לזכור כי וירוס הפפילומה גורם לסוגים נוספים של סרטן, נוסף על סרטן צוואר הרחם כמו סרטן הפין, סרטן פי הטבעת, סרטן הלוע ועוד. חיסון HPV מאפשר למנוע גם אותם.

לא ניתן לחזות מראש מי מהנשים תדבק בזן הפפילומה שגורם לסרטן ומי לא. חלק גדול מהנשים נדבקות אחרי מגע מיני ראשון, וניתן להדבק גם במגע מיני מוגן.

שכיחות סרטן צוואר הרחם היא באמת נמוכה יחסית בישראל: 6 מקרים ל-100 אלף נשים בישראל. מדובר ב-200 מקרים חדשים כל שנה בישראל בלבד.

כיום בישראל בכל שנה מאובחנות 200 נשים כחולות במחלה ו-100 נפטרות כתוצאה מסרטן צוואר הרחם. כן מאותרים בכל שנה כ-5000 נגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם ומבוצעות מעל ל-10,000 פרוצדורות כירורגיות בצוואר הרחם.

הטענה: החיסון אינו מונע את הצורך לבצע בדיקות PAP ואינו מגן מתחלואה בסרטן צוואר הרחם.

העובדות: בדיקות PAP שיגרתיות הן אמצעי לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם.הגילוי הזה משפר את סיכויי ההשרדות של האשה, שתוכל לקבל טיפולים בזכות הגילוי המוקדם, אך איננו מונע את הסרטן.

חיסון מאפשר למנוע מלכתחילה את המחלה, את הצורך בטיפולים ואת הסיכון למוות.

הטענה: מתן החיסון מעודד פעילות מינית בקרב נערות.

העובדות: מחקר שפורסם בשנת 2012 חקר את הקשר בין מתן החיסון ל-HPV ובין התנהגויות הקשורות בפעילות מינית, כולל הריונות, מחלות מין וייעוץ בקליניקות רלוונטיות. לא נמצא כל קשר בין התנהגויות כאלו ובין מתן החיסון.

לסיכום: החיסון נגד HPV הוא בטוח, אפקטיבי ומציל חיים. הוא ניתן לנערות צעירות ומאפשר להגן עליהן ולמי שיבואו איתן במגע בעתיד, מפני נגיף גורם סרטן.

 סרטון הסבר בנושא מיתוסים לחיסון נגד פפילומה:

לא רואים כתוביות בעברית?

 

מקורות

מחקר על יעילות חיסוני הפפילומה לאורך זמן.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17938016

מחקר על יעילות מנה ראשונה של החיסון, ויעילות לאורך זמן.
http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/6/11/1242.full

מחקר על יעילות חיסון הפפילומה לאורך זמן.

https://www.landesbioscience.com/journals/vaccines/article/13690/

פפילומה וסרטן צוואר הרחם בישראל.

http://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/HPV/Pages/default.aspx

ד"ר דניאל זיידמן מסביר על הבטיחות של חיסון הפפילומה.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4426051,00.html

עלון לצרכן, גרדאסיל.
http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/g/gardasil/gardasil_pi.pdf

עלון לצרכן סרווריקס.

http://www.old.health.gov.il/units//pharmacy/trufot/alonim/Cervarix_DR_1336540100030.pdf

אלומיניום ואנחנו.

http://www.chop.edu/service/vaccine-education-center/vaccine-safety/vaccine-ingredients/alumi

תקנות הFDA לגבי אלומיניום.

http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/ScienceResearch/ucm284520.htm

איך פועל דיווח על תופעות לוואי.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=495324437241274

על נגיף הפפילומה .
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=479211735519211

על ההחלטה להשאיר את חיסון הפפילומה בסל הבריאות
https://dev1.midaat.org.il.il/?p=130

סקירה של מחקר אמריקאי על אפקטיביות החיסון
http://www.hayadan.org.il/hpv-vaccine-advantage-0809130/

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת